Sådan arbejder Legeakademiet

med

bæredygtighed

Vi vil gerne gøre det nemmere for forældre at købe legetøj, der påvirker både børnene selv og børnenes klode på en positiv måde.

Vi spørger ofte vores leverandører, legetøjsproducenter og faglige eksperter om, hvordan en gåbil, en terapidukke eller noget andet legetøj stimulerer forskellige kompetencer, så vi kan vejlede vores kunder ordentligt. Den ordentlighed præger hele vores brand. Derfor er det også den grundighed, vi arbejder med bæredygtighed på.

Som virksomhed skal vi altid kunne omstille os til nye krav fra samfundet, lovgivningen og vores kunder, og vi klør på med al den entusiasme, som vi driver legetøjsforretning med hver eneste dag og har gjort det siden 2005. Undervejs har vi lært om både ftalater, batterierklæringer, coronasikkert legetøj og GDPR. Og vi ved, at vi kan blive kompetente i bæredygtighed også, selv med et par knubs undervejs. Ligesom når et barn får en hudafskrabning på knæet, men lærer at cykle til sidst. 

Det handler både om at finde ud af, hvad vi som virksomhed har som fokus i forhold til bæredygtighed, hvad vi brænder for at gøre, hvad vi SKAL gøre rent juridisk, hvad vi har råd til at gøre økonomisk, hvad vi evner at gøre, og hvad vores kunder gerne vil have. 

Vi vil dele vores proces mod øget fokus på bæredygtighed her på siden. Vores sejre og vores snublerier. Vores nyheder og hvad vi lærer undervejs. 

Her kan du læse om, hvad vi gerne vil gøre, hvad vi allerede gør, og hvordan vi gør det.

Legeakademiets grønne mål i 2023:

Legeakademiets bæredygtighedsstrategi: Grønnere valg

 •  Bredt udvalg af miljøvenlige produkter: Legeakademiet tilbyder et omfattende sortiment af legetøj og læringsredskaber, der er fremstillet med fokus på bæredygtighed og miljøvenlighed. Kunderne kan selv vælge, hvilke bæredygtige egenskaber der er vigtigst for dem, såsom kort transport, CO2-udslip eller genanvendelighed, ved hjælp af filterfunktionen “Grønnere valg” på hjemmesiden.
 •  Fremme af ærlighed og åbenhed i legetøjsbranchen om bæredygtighed: Legeakademiet arbejder aktivt på at påvirke legetøjsbranchen til at være ærlig og åben om bæredygtighedsaspekter ved deres produkter. Vi opfordrer til transparent information om materialer, produktionsmetoder og miljøpåvirkning for at hjælpe forbrugerne med at træffe informerede valg. Vi samarbejder også med interessenter og branchefæller for at fremme bæredygtighedsstandarder og skabe en bevidsthed om vigtigheden af ​​bæredygtighed i hele legetøjsindustrien.
 • Samarbejde med Plant et træ: Legeakademiet støtter organisationen Plant et Træ ved at donere penge til træplantning. Kunderne har også mulighed for at bidrage til at gøre Danmark grønnere ved at donere et træ på vores hjemmeside.
 • Reduktion af ressourceforbrug: Vi arbejder på at minimere vores eget ressourceforbrug ved at være bevidste om, hvad der går ind i og ud af vores døre, og vi anvender genanvendelige materialer, når det er økonomisk muligt for os. 
 • Fremme af genbrug og cirkulær økonomi: Legeakademiet opfordrer kunderne til at bidrage til en cirkulær økonomi. Vi hjælper kunderne med at finde legetøj, der er designet med lang holdbarhed i tankerne, hvilket bidrager til at reducere behovet for hyppig udskiftning og fremmer en bæredygtig forbrugskultur. Vi tilbyder legetøj, der er lavet af kvalitetsmaterialer og er konstrueret til at modstå slid og være i brug i længere tid, og vi vejleder om, hvordan man kan forlænge legetøjets levetid og i sidste ende affaldssortere, så ressourcerne forbliver i cirkulation.
 •  Miljøvenlige indkøb: Legeakademiet samarbejder meget gerne med leverandører, der har en bæredygtig tilgang til produktion og bruger miljøvenlige materialer. Vi fortæller på det enkelte produkt, om produktionen hos det enkelte brand har særlige bæredygtige egenskaber for at øge gennemsigtigheden. På den måde kan vores kunder lægge deres penge der, hvor de mener, at det passer bedst til deres personlige overbevisning ud fra et informeret grundlag. Vi stiller krav til vores leverandører om at informere os om deres bæredygtighedsrapportering med hensyn til både socialt og miljømæssigt aftryk.

Legeakademiets grønne mål 1: Ingen floskler i 2023

Vi vil ikke komme med flotte ord og tomme løfter, og det kræver meget tid at få helt styr på, hvad alle de forskellige betegnelser om "bio"-dit, "eco"-dat og "naturlige materialer uden kemi" egentlig dækker over. 

Når du køber legetøj hos os, så vil vi gerne have, at du kan træffe et kompetent og informeret valg, både om legetøjets funktion og dets bæredygtighed. Det lyder enkelt, men alle vil jo gerne sælge så meget legetøj som muligt, og derfor skal der ryddes gevaldigt ud i alle de betegnelser, der lige nu bliver brugt i forhold til miljøvenlighed, bæredygtighed og naturlighed overalt. Det er vi i gang med i vores lille hjørne af sandkassen.

Mål i 2023:

At slette alle beskrivelser af legetøjs indhold og materialer, som ikke længere er relevante, eller som giver et falsk indtryk af, hvad legetøjet er lavet af. 


Metode:

Gennemgå alle vores +7000 tekster og skrive teksterne om. 

Status juni 2023:

Vi har gennemgået alle vores produktbeskrivelser første gang, og vi har slettet virkelig meget. Vi har opdaget, at den måde, vi søger efter problematiske ord på, kan have huller, så der dukker stadig enkelte ord op. Vi sletter fortsat. 

Eksempler på ord, vi har slettet: 

 • Fri for ftataler. Dette var noget nyt for 10 år siden, da man opdagede at ftalater, som er en plastblødgører, er problematiske for børns sundhed. Der er sidenhen kommet lovgivning på området, så det giver ikke længere mening at skrive, at fx en bold er uden ftalater. For det er de allesammen.
 • Fri for skadelig kemi. Alle indholdsstoffer er kemiske, også citronsaft, vand og majsstivelse. Om noget er skadeligt, kommer ganske an på sammensætningen af den kemiske cocktail, det enkelte menneske udsættes for. Hvis man er allergisk, kan der være helt andre krav til, hvad der er skadeligt. VI oplyser om indholdsstoffer, men vi afgør ikke, om noget er skadeligt elelr ej. Vi sørger for, at alt vores legetøj lever op til dansk lovgivning for legetøj, og blot ved det er kravene meget skrappe.
 • Naturlig. At noget er naturligt, bliver ofte fremsat som modsætning til noget, der er kemisk eller menneskeskabt. Men det giver en falsk form for tryghed. At noget er naturligt, er ikke en kvalitetsbetegnelse. Der findes mange naturlige ( i forståelsen "rå" eller "som man kan finde den i naturen") ting, der potentielt er skadelige for mennesker.
 • Øko, eco, organisk. Alle disse udtryk er vanskelige at finde rundt i, for de betyder noget forskelligt i forskellige lande. I Danmark må man kun kalde noget økologisk, hvis det har en certificering. Det vil sige, hvis man kan bevise, at der ikke er brugt sprøjtemidler i produktionen. Det kræver et "ø-mærke". Hvis en vare har den eller en tilsvarende økologisk, officiel certificering, så skriver vi, at den er økologisk. Ellers gør vi ikke. Også selvom der står "ECO" på emballagen. Det er ofte en falsk varebetegnelse, som desværre er tilladt i store dele af verden.
 • Fri for/uden..... Når en vare påstås at være uden fx silikone, parfume og BPA, kan det give en fornemmelse af, at det sørme nok er god kvalitet. Men ofte smækkes de ord på varer, hvor man alligevel aldrig ville putte de tilsætningsstoffer i. Vi har fx set dukketøj og fiskenet, hvor der stod, at de var uden parfume. Hvis der er en særlig årsag til, at en vare er produceret uden fx parfume - det kan være i badesæber til børn - så skriver vi det. Ellers gør vi ikke.
 • Bæredygtig. En vare kan ikke bare være bæredygtig. Det kommer an på, hvordan man mener, at den er bæredygtig. Det kan du læse mere om nedenfor. Kort sagt, så er det mod lovgivningen af skrive, at en vare er bæredygtig, med mindre man kan dokumentere alle aspekter af bæredygtighed. Det er meget vanskeligt. Hos os kan du vælge, om en vare skal være bæredygtig på en bestemt måde. Det kan fx handle om, om den er produceret tæt på, om virksomheden udviser socialt ansvar, eller om den er særligt slidstærk. Så ved du, om den er bæredygtig på bestemte måder. 

Legeakademiets grønne mål 2: Grønnere valg som filtrer

Når man skal tale om, hvorvidt en puttekasse eller en børnebog er bæredygtig, så skal man altid stille spørgsmålet: "Bæredygtig på hvilken måde?".

Bæredygtighed har mange forskellige sider, og begrebet dækker over både miljømæssige, økonomiske og sociale tiltag. Det kan fx betyde, at et legekøkken produceret af plastik i Italien er mere bæredygtigt end et af genbrugstræ produceret i Thailand, fordi det skal transporteres kortere, og fordi plastikken er genanvendt, og fordi der arbejder 50 % kvinder på fabrikken. Det er alle argumenter for øget bæredygtighed.

Men på den anden side kan en kuglebane produceret i Thailand måske være produceret udelukkende af FSC-certificeret gummitræ på en særligt socialt og etisk ansvarlig fabrik, der også genplanter træer og sørger for at tilbyde skolegang for de ansattes børn, samtidig med at al energi er vedvarende på fabrikken. Og al overskudstræ komposteres og bruges i fabrikkens køkkenhave. Bæredygtig produktion af råmaterialer, skolegang og vedvarende energi er også vigtigt faktorer i bæredygtighed. 

Vi vil ikke afgøre, hvilke parametre vores kunder skal gå mest op i. Om det er kønskvotienter, FSC legetøj eller lokal produktion.

Men vi fortæller åbent om for og i mod, så vores kunder selv kan vælge ved at bruge filteret "Grønnere valg".

De parametre, vi har besluttet os for at kommunikere om, er:

 • Bioplast
 • bionedbrydelig plast
 • CO2-neutral
 • CSR-certificering
 • Ekstra slidstærkt legetøj
 • Emballage med fokus på bæredygtighed
 • Genanvendt plast
 • GOTS
 • Klimakompensering
 • Produceret i DK
 • Produceret i EU
 • Socialt ansvar
 • Svanemærket
 • Træ fra bæredygtigt skovbrug

Mål i 2023:

Udvikle filter om Grønnere valg.

Metode:

 • Sende spørgeskema ud til alle vores leverandører (vi har over 200), så de kan fortælle os om, hvilke af vores 14 parametre, det enkelte stykke legetøj lever op til.
 • Udvikle filteret i vores webshop system.
 • Kode alle de nye informationer om bæredygtighedsparametre ind på hvert enkelt stykke legetøj.
 • Holde styr på, hvilke leverandører, der har svaret og hvad de har svaret. 

Status juni 2023: 

Vi har udviklet filtreret, og det ligger lige ved siden af filtrene om "alder", "funktion" og "pris". Vi har skrevet ud til ca 60 leverandører og har fået svar fra ca halvdelen. Vi skriver fortsat ud. Vi har kodet de nye informationer på ca 3500 forskellige legesager. Det hele er oversat til tysk, finsk, norsk, svensk og hollandsk, da vi også har webshops i 5 andre lande. 

Vi oplever stor variation i, om vores leverandører er begejstrede, forbavsede eller ligeglade med vores spørgsmål om bæredygtighedsdata. Der er lovgivning på vej på området, som forpligter alle virksomheder til at have styr på deres bæredygtighedsdata, og det ser vi frem til.

Legeakademiets grønne mål 3: Emballage forbedres

Som webshop har vi mange beslutninger om alt det, vi pakker legetøj ind i. Vi har et kæmpestort fælles robot-styret lager i Holstebro, som vi deler med virksomheden CChobby. Der bliver alt pakket nænsomt ind i papkasser og luftpuder. Selvom legetøjet altid er pakket ind fra fabrikkens side, så er det vigtigt, at det ikke beskadiges under transporten hjem til kunden. Det er ikke bæredygtigt at skulle smide legetøj ud, fordi det ikke var emballeret godt nok. Derfor pakker vi legetøjt ekstra godt og beskyttende ind.

Men hvad kan vi gøre for at minimere den miljømæssige og sociale belastning, som emballage giver?

Mål i 2023:

Gøre vores emballage mere bæredygtig. 

Metode: 

 • Undersøge, hvad vores røde Legeakademi-taske er lavet af, og om den fremstilles mere bæredygtigt.
 • Undersøge, hvad lageret bruger som emballage.
 • Undersøge, hvad der gøres for at skåne medarbejdernes fysiske belastning på lageret.
 • Undersøge hvilke typer energi, der anvendes på lageret. 

Status juni 2023:

Vi har lavet vores røde Legeakademi-taske om. Den fremstilles nu af 100 % genbrugsplast, så en taske svarer til 5 plastikpantflasker. Den er stadig ligeså slidstærk og anvendelig. Lynlåsen er af metal, da der holder langt bedre end plastik. Den skal derfor hives af tasken, når den er slidt op og skal smides ud. Så kan både plast og metal genbruges.

Den nye taske vil blive sat i produktion i starten af 2024.

Vi har undersøgt flere fakta om vores robotstyrede lager, og her kan du læse alt, hvad vi kunne finde ud af: 

Vi sender pakker fra vores lager i Holstebro, som vi deler med vores storesøstervirksomhed CChobby. De har et fantastisk robotstyret lager, som har effektiviseret vores pakkehåndtering helt enormt, så vores kunder får pakkerne ud hurtigere og uden uheldige fejl.

Indtil videre ved vi om vores emballage og pakkeproces, at 

 • Al pap er fra certificeret bæredygtigt skovbrug, da det er FSC-mærket.
 • Lageret er koldt, da det jo er robotstyret, så varmeforbruget er lavere end vanligt. Der anvendes fjernvarme.
 • Tapen, der bruges til at lukke kasser og pakke ind med, er af polypropylen, en anden almindelig plasttype, som også kan sorteres som blød plast og genanvendes. Det er robotter, der bruger tapen, og det skulle i praksis betyde, at der bruges mindre tape, end når det er mennesker, der gør det.
 • Klæbemidlet er latex, som er gummimasse fra gummitræer, samt hydrocarbon resin, som er det samme klæbemiddel, man bruger i almindelig tape.
 • De trucks, der kører rundt på lageret, er eldrevne.
 • De kassefyldere, vi bruger for at undgå, at legetøjet bliver rusket rundt under transport, er plastikpuder fyldt med luft. Plastikken er meget tynd. Det er en meget almindelig form for plast, som du kan sortere som blød plast, når dit barn har hoppet på dem og fået dem til at sige "BANG". 
 • Den plast, vi pakker fx Tumletoppen ind i, er af polypropylen, og den kan også sorteres som blød plast og genanvendes. 
 • Medarbejdernes trivsel er et særligt fokuspunkt hos CChobby, der ejer lageret, og du kan læse mere om deres medarbejdertrivsel her.

Legeakademiets grønne mål 4: Søge information om bæredygtighedskommunikation

Vi er startet totalt på bar bund mht bæredygtighed. Udover at være almindeligt interesseret i at passe på kloden og os, der bor her, så havde til at begynde med ikke et bæredygtighedsfagligt udgangspunkt blandt medarbejderne. 

Derfor er opgaven blevet lagt hos vores Head of Communication, Kristina Hobbs (også kendt som Tante Plante, Tante Grøn og Tante Tekst), som i løbet af året har søgt viden sammen med sin kollega, webshop- og contentkoordinator Emilie Lønholm (også kendt som Tante Robot, da hun er vores ekspert i robottekst, automatiserede processer og SEO-optimering).

Mål 2023: 

At blive kompetente nok til at lave en bæredygtighedsstrategi og afklare, om vi skal lave en intern bæredygtighedsrapport.

Metode:

Afsøge alle kilder til viden. Vi har været i et fint sparringsforløb hos Hovedstadens Ervhervshus, vi har deltaget i interviews med Børsen og Dansk Erhverv, og vi har søgt viden hos Forbrugerombudsmanden, faglige organisationer, EU, Miljøstyrelsen, Plast.dk og et væld af andre steder. 

Status juni 2023: 

Vi har afsluttet og evalueret forløbet hos Hovedstadens Erhvervshus. Vi har formuleret bæredygtighedsstragegien. Vi har også afgjort, at Legeakademiet vil afklare udvalgte punkter af den bæredygtighedsrapportering, som alle større virksomheder vil blive pålagt at lave indenfor få år, selvom vi ikke er store nok til at kunne pålægges det krav. Denne side om bæredygtighed er et af dem.

Legeakademiets grønne mål 5: En ny legekammerat

Vi vil gerne bidrage til grøn omstilling. En af måderne, man som virksomhed kan gøre det på, er at bidrage økonomisk til et projekt, der allerede eksisterer.

Men hvem skal vi lege med? Og hvordan?

Mål 2023: 

Etablere et samarbejde med en organisation, der bidrager til øget bæredygtighed.

Metode:

 • Afsøge mulige legekammerater.
 • Lave en aftale, beslutte en økonomisk målsætning for donationer og fortælle om vores nye legekammerat på webshoppen.
 • Lave det digitale arbejde, der skal til, for at kunderne også kan donere penge til projektet.

Status juni 2023: 

Vi har nu et samarbejde med den danske NGO Plant et Træ, som vi årligt donerer penge til. Derudover kan vores kunder også donere 30 kr svarende til ét træ, som kan tillægges deres interaktive kurv, når de køber legetøj. Det man gøre her. Vi har også skrevet en side og et blogindlæg om samarbejdet, og der er en hel side med herligt legetøj, der er målrettet forældre til en lille klimaaktivist.

Vi har endnu ikke fastsat et beløb, vi gerne vil have indsamlet inden udgangen af 2024. 

Legeakademiets grønne mål 6: Grønne budskaber 

Vi vil gerne fortælle kunder og leverandører positive og konkrete historier om alle de små og meget inspirerende aktivist-virksomheder, som hver eneste dag tænker ny, modige tanker og fører dem ud i livet. De kan inspirere os andrer til at træffe mere bæredygtige beslutninger.

Vi kender flere små ildsjæle i hele verden, og vi vil meget gerne fortælle om dem. Vi kender også til store virksomheder, der har flere muskler at spille med, og dem vil vi også gerne fortælle om. Men det gør de ofte allerde vældigt godt selv, så vores fokus bliver nok på de mindre til at starte med. 

Vi vil både fortælle disse positive historier om bæredygtighed for at informere kunderne om, hvad det egentlig vil sige i praksis at producere legetøj på en bæredygtig måde, og for at påvirke vores producenter og leverandører rundt om i verden til at turde tænke bæredygtighed ind i deres metoder. Måske spare lidt på plastikstrips, når de pakker legetøjet ind. Måske sy dukketøjet af plantefibre. Måske genanvende al deres rest-plast. Måske holde høns, som kan spise alle deres rester fra kantinen. Måske sætte vindmøller eller solceller op. 

Mål i 2023: 

Fortælle positive historier om bæredygtige valg hos legetøjsproducenter.

Metode: 

Finde de gode historier, måske 6 cases, blandt vores eksisterende leverandører. Hvordan skal de formidles? 

Status juni 2023: 

Vi har fundet 3 cases. Vi er ikke kommet i gang med at finde ud af, hvordan vi skal formidle historierne. 

Følg med her på siden og læs om de kommende mål og alt det, der hver måned sker på bæredygtighedskontoret hos Legetanterne

Herunder skriver vi små opdateringer om alt det, vi arbejder med lige nu. Noget bliver til kommende mål, andet bliver ikke. 

Forår 2023:

Vi er næsten klar til at lancere et samarbejde med den danske NGO Plant et Træ

Vi donerer årligt et beløb til organisationen, og vores kunder kommer til at kunne donere et træ pr køb.

Vi har valgt Plant et Træ fremfor andre organisationer, fordi de er apolitiske, har eksisteret siden 1985, er dybt engagerede og har et smalt fokus på børn, træer og læring. Deres tydelige fokus har ikke været til at rokke siden starten, og det er den stabile insisteren på et enkelt budskab, som vi mener passer så godt til Legeakademiets budskab om at lege børn klogere.

Skal vi fremhæve Svanemærket?

En del af vores Grønnere valg-strategi er, at vi ikke fremhæver enkelte legesagers bæredygtighedsegenskaber fremfor andre. Vi informerer i stedet for at fremhæve.

Men vi er rendt ind i lidt bøvl.

For vi har en masse legetøj fra det danske firma dantoy, som laver plastlegetøj til institutioner og private. De er virkelig langt med bæredygtighed og har i mange år arbejdet med CO2-afrapportering, genanvendelse af plast, mikroplast-problematikken, Plastic Change, bioplast, indsamling af plastik fiskenet til nye legesager, og så er de Svanemærkede. 

De har mange udgaver af det samme legetøj. Fx en spand. Samme facon, men de forskellige spande er enten fremstillet af genbrugsplast fra deres egen produktion, fremstillet af omsmeltede fiskenet, fremstillet af bioplast eller fremstillet af ny plast. De hedder noget forskellligt. Men vi vil gerne kunne vise forskellen på den plast, de forskellige spande er lavet af, ude i den oversigt, hvor man kan se mange forskellige legesager ved siden af hinanden. Det plejer vi at gøre ved at skrive, hvad spanden er lavet af, i den 1-2 linjer korte tekst under billedet af legetøjet. 

Men hvis vi skal følge vores strategi, så skal vi ikke fremhæve noget i den korte tekst. 

Det gør det rigtig svært at forklare vores kunder, hvad forskellen på 5 identiske spande er, når forskellen netop ligger i bæredygtighedsegenskaberne. 

Skal vi stadig fremhæve, når en vare er Svanemærket? Mange kunder er vant til at lede efter Svanemærkede varer, så vil den genkendelighed være en god ide at bruge for os?

Hm.... det er en bobler. 

Februar 2023:

Der sker ting og sager!

Emballage

At blive bevidst om sine egne vaner som virksomhed er en del af arbejdet med bæredygtighed. En åbenlys ting at tage fat på for webshops er emballage. Vi sender tusindvis af pakker ud hver eneste dag. Hvad er de pakket ind i? Kan vi formindske ressourceforbruget på emballage-området?

Vi sender pakker fra vores lager i Holstebro, som vi deler med vores storesøstervirksomhed CChobby. De har et fantastisk robotstyret lager, som har effektiviseret vores pakkehåndtering helt enormt, så vores kunder får pakkerne ud hurtigere og uden uheldige fejl. 
Indtil videre ved vi om vores emballage og pakkeproces, at 

 • Al pap er fra certificeret bæredygtigt skovbrug, da det er FSC-mærket. 
 • Lageret er koldt, da det jo er robotstyret, så varmeforbruget er lavere end vanligt. 
 • Tapen, der bruges til at lukke kasser og pakke ind med, er af polypropylen, en anden almindelig plasttype, som også kan sorteres som blød plast og genanvendes. Det er robotter, der bruger tapen, og det skulle i praksis betyde, at der bruges mindre tape, end når det er mennesker, der gør det. Klæbemidlet er latex, som er gummimasse fra gummitræer, samt hydrocarbon resin, som er det samme klæbemiddel, man bruger i almindelig tape.
 • De trucks, der kører rundt på lageret, er eldrevne.
 • De kassefyldere, vi bruger for at undgå, at legetøjet bliver rusket rundt under transport, er plastikpuder fyldt med luft. Plastikken er meget tynd. Det er en meget almindelig form for plast, som du kan sortere som blød plast, når dit barn har hoppet på dem og fået dem til at sige "BANG".
 • Den plast, vi pakker fx Tumletoppen ind i, er af polypropylen, og den kan også sorteres som blød plast og genanvendes. 

Vi begynder arbejdet med at anvende mindre engangsplast nu. 

Kommunikation til kunderne om bæredygtighedsparametre: 

Vi er nu i luften med vores unikke parametre. Det vil sige, at når vores kunder ser på legetøj, så kan man vælge at bruge dropdown menuen "Grønnere valg" øverst på siden til at få vist legetøj, der er GOTS-certificeret, er produceret i EU eller DK, er ekstra slidstærkt eller nogle af vores andre bæredygtighedsparametre. Alt efter, hvad man selv synes er vigtigst.

Man kan også vælge flere ad gangen, så når man har søgt på "spand", så kan man via filtrene vælge kun at se spande med særlige bæredygtige kvaliteter, fx lavet af genanvendt plastik og produceret i DK (det vil så sige spande fra Dantoy, men det er en anden historie).

Det er et stort arbejde for vores copywritere at sørge for, at legetøjet kan sorteres på den måde. Det er noget med en hel masse flueben og en masse teknik.

Derfor er det slet ikke alt vores legetøj, der nu kan blive vist på den måde. Men det kommer. Fra nu af vil alt nyt legetøj på vores web shop kunne søges frem via Grønnere valg filtrene. Det legetøj, vi har solgt længere tid, kommer på lidt efter lidt. 

Bæredygtighed i Legeakademiets organisation: 

Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi kan sørge for, at der også indgår bæredygtighed i vores virksomhedsstrategi og i vores dagligdag på kontoret. Det handler rent praktisk om virksomhedskultur og om, hvad vi egentlig vil.

Vi har altid haft som mission at lege børn klogere, at gøre en forskel for forældre og børn på en positiv måde ved at inspirere til lærerig leg, der kan styrke og udvikle børns kompetencer på en sjov måde. Vi finder legetøj til alle børn, uanset kompetenceniveau, og vi tror på, at alle børn har ret til at lege i tryghed.

Derfor har vi også et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, hvor vi for nogle år siden var en del af at samle penge ind til legetøj til flygtningelejre lokalt i bl.a. Afrika. 

Derfor laver vi også en masse gratis indhold, hvor forældre og andre voksne kan finde inspiration til klog leg til alle aldersgrupper. Podcast, e-bøger, blogposts, guides og dilemmakort. Vi fortæller om gamle lege, om børnefødselsdage, om inkluderende fællesskaber, om måder at øve sig på bogstaver og om nørdede interesser.

Og derfor ligger det os ikke fjernt at arbejde med bæredygtighed i den forstand, at det handler om at efterlade verden i bedre stand end den var, da vi overtog den. Vi vil gerne gøre en positiv forskel. Både for børn og miljø. 

I de kommende måneder begynder arbejdet med at skrive bæredygtighed ind i vores virksomhedsstrategi. Det bliver spændende.

Vi vil også lade bæredygtighed på et socialt plan indgå i vores personalepolitik. Og bæredygtighed skal også indgå i den måde, vi køber ind, smider ud og forbruger i det hele taget. Små skridt, men starten er gået. 

Hvad er det egentlig lavet af?

Et interessant spørgsmål, vi stiller os selv hyppigt for tiden, er: "Hvad er det mon lavet af?". Det gælder både legetøj på vores webshop, vores møbler på kontoret, vores mad, vores emballage og selv vores skønne og ikoniske Legeakademi-pose. Hvad er det lavet af og kan det gøres bedre på et eller flere af vores bæredygtighedsparametre?  

Bæredygtighedshjulet, De 6 skridt og døden i inboksen.

Når man som virksomhed skal i gang med noget nyt, så er konsulenterne på banen. Der produceres dialogværktøjer, slides, pdf'er og guides, så man skulle tro, at livet var en dag i Bellacentret. 
Disse værktøjer er gode og grundigt lavet, og de giver alle virkelig god mening, når man har sat sig ind i dem.

Men når man også - som vi skal - stadig skal tage sig af en travl web shop, hvor det vælter ind med opgaver hver dag, så er det faktisk svært at afsætte tid til at forstå og bruge alle de hersens værktøjer.

Man kommer hurtigt til at lade dem ligge i sin mail og hensygne i inboksens triste, nederste emner.

Et af værktøjerne, som vi faktisk har fået læst og bruger, er Bæredygtighedshjulet. Vi har fået hjælp af Hovedstadens Erhvervshus, og vi er i gang. Halleluja.

En del af de øvrige værktøjer ligger på lur, og selve Miljømarkedsføringsloven fra 2011 vil vi forsøge at få lov til at være med til at revidere på branchespecifikt niveau, blandt andet ved at blive interviewet til Børsen Bæredygtig om den store arbejdsbelastning, det er at ville kommunikere bæredygtighed og samtidig undgå greenwashing og -hushing.

Sådan leger I grønnere?

Vi har også fået lyst til at fortælle skønne historier fra alle de dygtige legetøjsfabrikanter ude i verden, som vi har talt med på den netop overståede (og komplet eventyrlige) legetøjsmesse i Nürnberg.

Mange legetøjsproducenter arbejder dedikeret for at øge bæredygtighed i deres produktion, og de fortjener at nogen slår på tromme for dem og giver dem en ordentlig salut.

Vi håber at få tid til i løbet af foråret at lave nogle fokusartikler, hvor vi vil præsentere enkelte brands og fortælle om, hvordan de gør det super godt på en eller flere måder i forhold til bæredygtighed. På den måde får de den opmærksomhed, de har fortjent, og måske vil det inspirere andre brands til at arbejde med bæredygtighed.

Vi har nemlig skrevet ud til over 50 leverandører og producenter. En del af dem har svaret, og mens nogle af dem ikke rigtig er kommet i gang endnu, så er der også mange, der gør en hel masse, men ikke rigtig lykkes med at fortælle om deres bæredygtige indsatser. 

Det vil vi hjælpe med! Vi ved nemlig, at vores kunder gerne vil vide mere om det legetøj, de køber, og vi ved også, at vores kunder er vant til, at vi fortæller tingene, som de er.

Så hvem er en bedre platform til at udbrede et budskab om, at selvom man kun producerer trælegetøj på en lille fabrik i Indonesien, hvor en række familier sidder og maler i hånden, så kan man sagtens have en værdifuld historie at fortælle, der kan påvirke langt større producenter til at ændre adfærd og strategi?

Men hvad skal vores platform hedde? Tips om grønnere leg fra Tante Grøn? Grønnere legetips? Grønnere historier? Historier om grønnere leg? Hm....

Januar 2023:

Plant et træ:

Vi vil gerne gøre noget for at bidrage til nedbringning af CO2 udledningen, og vi vil gerne gøre det muligt for vores kunder at være en del af det. Vi har derfor gennemtrawlet markedet for CO2-kompensation, og vi har valgt at indlede et samarbejde med den danske organisation Plant et træ.

Organisationen har mange års erfaring, informerer meget præcist om deres aktiviteter, og der er flere forskellige klimakompenserende foretagende at være en del af. De handler alle om at plante træer i Danmark.

Vi har derfor aftalt et møde med Jens Døssing fra Plant et træ, som vi ser meget frem til. 

I løbet af 2023 vil det være sådan, at Legeakademiet donerer et årligt beløb direkte til Plant et træs aktiviteter. Derudover vil man som kunde hos Legeakademiet kunne donere et beløb (helt ned til 10 kr, går vi efter) til Plant et træ.

Èt træ koster 30 kr, så vi samler kundernes donationer sammen, når der er en pæn sum, og så sendes pengene til Plant et træ. 

De laver arrangementer, hvor en børnehave tager ud og planter 14 træer og buske ved et plejehjem, og der er også undervisningsmateriale om genplantning til institutionen.

Legeakademiet har både børn og ældre som målgruppe for vores udviklende legetøj, og vi fokuserer på leg, der gør børn klogere. På den måde passer Legeakademiet og Plant et træ helt fantastisk sammen. 

Vi glæder os meget til samarbejdet. 

Bæredygtighedshjulet: 

Vi skal også på workshop hos Hovedstadens Erhvervshus, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi kommer i gang med som virksomhed at arbejde med bæredygtighedsrapportering med deres Bæredygtighedshjul. Altså at finde ud af vores CO2-udledning, vores leverandørers udledning, vores hverdag og vores initiativer for at blive mere bæredygtige. Hvor skal vi starte, og hvordan måler vi? Hvad skal vi fortælle jer, hvad skal vi fortælle myndighederne, og hvad er vigtigt?

Det ser vi også frem til.

Parametre som filtre på shoppen: 

Vi er på vej med et løsning, så kunderne kan slå legetøj op, der er FSC, CSR eller GOTS-certificeret eller som lever op til et eller flere af vores andre parametre. Men det kræver et re-design af hele vores forside på vores webshop, så det er en lidt længere arbejdsgang. Men vi er i gang. 

December 2022: 

Vi blev interviewet af Dansk Erhverv om Legeakademiets Grønnere valg. Du kan se video-artiklen her.

Vores kunder kan nu læse på vores nyeste varer, om fx den kælk, du kigger på, har nogle særlige egenskaber, der gør på specifikke parametre gør den mere bæredygtig end andre. Fx hvis den er særlig slidstærk eller fremstillet af genanvendt plast.

Som med alt andet i vores Grønnere valg, så vælger du selv, hvad du mener er vigtigt, når du køber legetøj. Og tydeliggørelsen af, om kælken eller dukken er produceret med fokus på bæredygtighed, kan nu være en del af den beslutning.

Når du har klikket dig ind på et stykke legetøj, så kan du se nederst på siden i feltet "Produktinformation". Hvis vi har noget særligt at fremhæve om varen, så vil der være et felt, der hedder "Grønnere valg". Her vil vi nævne en eller flere af vores Grønnere valg-parametre, hvis de er relevante.

Men ak - vi er kun lige gået i gang. Så indtil nu er det kun på få af vores varer, vi har lagt Grønnere valg på. Men vi er på vej, og nu har vi fundamentet til at kommunikere det tydeligt til vores kunder. 

Kristina interviewes af Dansk Erhverv om Legeakademiets kommunikation om bæredygtighedKristina interviewes af Dansk Erhverv om Legeakademiets kommunikation om bæredygtighed

November 2022: 

Vi nærlæser Forbrugerombudsmandens guide til miljømarkedsføringsloven og Dansk Erhvervs guide til webshops om samme emne. Der er meget at være opmærksom på.

Man må ikke bare skrive "bæredygtig" eller "grøn" eller "miljøvenlig". Det hele skal have fakta og tal på. Det er godt, og det vil øge kundernes følelse af ikke at blive løbet om hjørner med. 

Sådan har det ikke været altid. Legeakademiet har eksisteret siden 2005, så der er mange tekster, der er skrevet for længe siden, hvor verden så anderledes ud. Allerede dengang var der masser af legetøjsproducenter, der gik meget op i miljø. Det gjorde og gør vi os umage for at fortælle om. Men dengang og siden hen har vi ikke haft ret meget lovgivning og vejledning at læne os opad, så vi har gjort det, så godt vi kunne.

Det viser sig så, at det ikke længere er i tråd med reglerne på alle planer, så vi har et kæmpe oprydningsarbejde. Der er bare så mange ord, der skal laves om. Og vi kan slet ikke læne os op ad, hvad dem, der fremstiller legetøjet, selv siger om deres varer, for de er samme sted som os og kun lige gået i gang med at rydde ud i forældede måder at beskrive legetøjet. Gad vide, om de strenge krav i dansk miljømarkedsføringslovgivning gælder i alle lande? I EU? 

Vi klør på. 

Et af de første dilemmaer, vi er stødt på, handler om, at vi gerne vil fortælle om de producenter, der klimakompenserer. Det vil sige, at de fx planter træer, der kan optage CO2 for at modvirke den CO2, som produktionen af legetøjet forårsager. 

Det er positivt, at nogle producenter klimakompenserer. Men beregningen af, hvor meget, deres klimakompensation resulterer i, er kompliceret. Det er ikke altid, at en legetøjsproducent har de beregninger. Så kan de ikke angive, præcis for meget de klimakompenserer. Altså ikke i %. Men må vi så slet ikke fortælle, at den producent klimakompenserer? Fordi vi ikke kender det præcise omfang? 

Når man ikke fortæller om et positivt miljøfremmende tiltag, så kaldes det "green hushing". Hvordan balancerer vi greenhushing med kravet om at kunne sætte tal på al klimakompensering? Det vil vi forsøge at få afklaret....Fortsættelse følger. 

Efter sparring med Dansk Erhverv: 

Vi må konstatere, at det stadig er uklart, hvordan vi fremover kan fremhæve dygtige og klima-ambitiøse legetøjsproducenter rundt om i verden, hvis de ikke har internationale certificeringer. Et godt eksempel er en af vores gamle favoritter, nemlig den thailandske foregangsproducent Plantoys. 

Legetanterne besøgte Plantoys på fabrikken i Thailand for nogle år siden, så vi har med egne øjne kunnet se det kæmpe arbejde, direktøren Vitool Patel gør for at bruge både træ, energi og mennesker på en så ansvarlig måde som muligt. Du kan læse mere om det her i vores blogindlæg om ham. Der foregår affaldsindsamlinger, der er banker til familierne, alle kan arbejde i tryghed på fabrikken, der er skoler til børnene, der genanvendes træ fra gummiproduktion, der anvendes vedvarende energi og recirkuleres resourcer helt ned til resterne fra det fælles frokostmåltid. 

Men der er ikke en officiel audit-virksomhed, der kommer og checker det hele igennem efter en international standard en gang om året, ligesom kravet ville være, hvis Plantoys skulle have et certifikat. Der er ingen livscyklus analyse, der beviser CO2-neutralitet. Så vi må faktisk ikke sige ret meget positivt om hele det store arbejde, Vitool og hans ansatte gør for at producere legetøj på en ansvarlig måde. 

En ekstra udfordring er, at vi gennem årene har brugt en masse nu forældede ord til at beskrive Plantoys og andre producenters legetøj.

Ord som bæredygtigt træ, mijøvenlig ansigtsmaling og kemifrit dukketøj finder du mange steder, og det må man ikke længere skrive.

Så vi er i fuld gang med at rette +7000 produkttekster - og så kan vi gå i gang med at rette tekster på finsk, svensk, nederlandsk, tysk og norsk. Det gælder også Plantoys tekster, som skal helt omformuleres. 

Vi håber, at I vil være tålmodige. Det er en lang proces.

Heldigvis kan vi se, at selv kæmpestore virksomheder som Coop også er i den proces, hvor man skal tilbage og rette ældre tekster skrevet efter tidligere tiders standarder og regler for miljøkommunikation. 

Det er altsammen med til at sikre, at kunderne ikke vildledes, så vi er 100 % ombord. Det tager bare tid og omhu at blive i stand til at undgå, at vi selv bliver vildledt. Man skal jo lige kunne selv, før man kan lære fra sig.